fbpx

Een chaotische race in Australië met driemaal een herstart; dat was afgelopen zondag in een notendop. Sebastiaan en Jeroen Bleekemolen blikken terug op deze enerverende race.

Sebastiaan: “Waarom werden er zo veel rode vlaggen gegeven? Ik vond zeker die van Magnussen discutabel. Die had makkelijk kunnen worden afgedaan met een safety car. Ook bij de crash met de Alpines geven ze weer rood, de coureurs konden zelf uit de auto komen. Er hoefden geen dokters aan te pas komen. Dus waarom ga je in godsnaam de race zo vlak voor het einde stilleggen? Finish de race dan onder de safety car. In mijn optiek had je de race zelfs helemaal niet meer door moeten laten gaan. De startopstelling van de laatste keer was dan leidend geweest.”
Jeroen: “Het was een bende, daar ben ik het mee eens. De teams waren het erover eens dat het anders moest sinds Abu Dhabi waar Hamilton en Verstappen vochten voor de titel. De FIA heeft geluisterd, maar ze moeten natuurlijk wel logisch blijven nadenken. Als je besluit een herstart te doen met nog twee ronden dan gaat iedereen heel veel risico nemen en dan is het geheid ‘jackpot’. Ze kijken wat dat betreft veel meer naar entertainment dan naar de sport. De beste oplossing zou zijn, zoals ze dat ook in Amerika doen, een herstart achter de safety car. De rode vlaggen van Albon en Magnussen waren onzin.”

Sebastiaan: “Nu is iedereen boos. Waaronder Carlos Sainz, die 5 seconden straf kreeg. Maar hij is juist degene die geen recht van spreken heeft. Sainz moet niet zo zeuren. Hij rijdt vol iemand van de baan en wordt vervolgens boos op de FIA, dat slaat helemaal nergens op. Hele stomme fout. En dan vervolgens met grote ogen misbaar maken. Je hebt dan gewoon boter op je hoofd.”
Jeroen: “De penalty van Sainz vond ik terecht, uiteindelijk rijdt hij iemand van de baan af. Je moet streng zijn op dat soort incidenten.”

Sebastiaan: “En laten we niet vergeten dat ondanks deze chaos Max Verstappen het gewoon fantastisch gedaan heeft. Hij controleerde de wedstrijd een heeft zich niet laten afleiden. Hij had twee keer een matige start, wat meer te wijten was aan de auto. Ze hebben waarschijnlijk later in de race iets verandert waardoor hij later wel goed van z’n plek kwam en als eerste die bocht in duikt. Dat vond ik mooi om te zien.”
Jeroen: “Verstappen vond ik bijna te voorzichtig in het begin. Hij liet zich in het begin van de race door Hamilton inhalen omdat hij echt vroeg remde. En daarmee neem je ook risico. Normaal gesproken zit dat niet in hem, maar op zich was dat ook heel volwassen en is hij lekker blijven racen. En we zien dat Perez het niet gaat redden om de spanning in het kampioenschap te houden. Hij wordt vijfde en dat lijkt dan heel goed, maar met die Red Bull die zo snel is op het rechte stuk en met DRS is het inhalen helemaal niet moeilijk. Hij had verder naar voren moeten zitten in de uitslag.”

Sebastiaan: “Nyck de Vries reed daarentegen een beetje kleurloos in de rondte en werd er zelfs nog afgetikt. Ook al doet hij niks fout er moet wel wat gebeuren. Hij is eigenlijk een beetje te lief, er komt momenteel niks uit en dat is jammer. Dat kan op den duur ten koste gaan zijn stoeltje.”
Jeroen: “Nyck de Vries had een dramaweekend, wel Q2 gehaald dus je ziet wel dat het erin zit. Alleen komt het er nog niet uit. Alles zit tegen, maar het is een jongen die vaker tegenslagen heeft gehad dus ik verwacht dat hij dit uiteindelijk om gaat draaien. Elk weekend heeft hij wel laten zien dat de snelheid er is. Ook al is hij redelijk ervaren, rijden in de Formule 1 is nieuw voor hem. Het moet snel gaan draaien. Want de Formule 1 is hard en voor je het weet lig je eruit.”