Michael Bleekemolen beste legend bij NASCAR in Venray

Geplaatst op 14 juli 2019

Voor Michael en Sebastiaan Bleekemolen stond dit weekend de negende ronde van de NASCAR Whelen Euro Series op het programma. Plaats van handeling was Raceway Venray. Waar normaal twee races in een weekend worden verreden, telde de NASCAR in Limburg slechts één race per klasse. De Elite 2 kwam op zaterdag in actie, met een beker voor beste legend als resultaat voor Michael Bleekemolen. Op zondag reed Sebastiaan sterk in de Elite 1, maar een drive-through penalty wierp hem terug naar de 14e positie.

euronascar-bleekemolen-venrayBeide coureurs hadden nog geen ervaring op het gebied van oval racing. Veel tijd om te wennen kreeg Michael Bleekemolen niet. “Ik heb door een kapotte kruiskoppeling niet kunnen trainen. In de kwalificatie heb ik 4×4 rondjes gereden, maar veel track time heb ik niet gehad voorafgaand aan de race. Oval racen is wel even andere koek. Een rondje duurt slechts 20 seconden. Niki Lauda zei wel eens ‘ik stop met racen, want het is alleen maar rondjes rijden’. Nou, dit is rondjes rijden in de overtreffende trap. Ik hoorde anderen zeggen dat ze na 30 ronden niet meer konden, maar dat had ik niet. Het voelt een beetje als een kartrace, dan voel je het ook zo in je armen.”

Michael Bleekemolen startte als tiende in de Elite 2 en eindigde ook op die positie. Bij de start verloor de coureur enkele plaatsen, maar die won hij weer terug. “Ik werd vrij vroeg op een ronde gezet door de leider en probeerde hem te volgen. Dat ging aanvankelijk redelijk goed. Dan zie je toch dat het niet zo gek ver uit elkaar ligt. Het was mooi om met mijn kleinkinderen op het podium te staan. Er waren hier niet zo veel legends, maar met Hockenheim en Zolder komen er leuke circuits aan en dan zal het veld ook weer wat groter zijn.”

Op zondag was het de beurt aan de Elite 1 en dus nam Sebastiaan Bleekemolen plaats in de Ford Mustang met #69. In tegenstelling tot zijn vader maakte hij wel de nodige meters in de vrije training. “Na de eerste sessie was ik enorm duizelig, ik moest behoorlijk wennen. Eigenlijk zijn het vier bochten en ze zijn echt anders. Het gaat best hard en het was zwaar, maar vanaf ronde 1 voelde ik mij ontzettend op mijn gemak. Ik had de derde tijd in de eerste vrije training en een zesde tijd in de kwalificatie.”

euronascar-bleekemolen-venray-2Voorafgaand wist Sebastiaan nog niet hoe hij kon inhalen. “We hadden nog geen ervaring op de oval en in de kombochten was ik niet heel zeker van mijn zaak. Bij de start gebeurde van alles, maar ik heb eigenlijk de hele race tussen plek 5 en 8 gelegen. Ik ben een paar keer ingehaald, maar heb zelf ook inhaalacties kunnen doen. Eigenlijk was het wel een leuke race, ik had veel te doen. Bij de laatste herstart schijn ik te vroeg van de lijn te zijn gegaan, waardoor ik een drive-through penalty kreeg. De spotter vond het onzin, het was een rommelige herstart, maar je kunt er achteraf niets meer aan doen. Ik viel terug naar de 14e positie, maar ik kan met een goed gevoel terugkijken op deze race.”